A Modern Twist on the Duplex

Published on: February 17, 2011

Filled Under: News

Views: 2793

Dezeen Magazine has been covering 10+ wildly different  houses by Pasel Kuenzel Architects being built in a development in the Netherlands.  This one is a two-family structure with a glass-covered staircase that separates the two residences.

V35K18 by Pasel Keunzel Architects

Rotterdam studio Pasel Kuenzel Architects have completed another house for MVRDV‘s masterplan in Leiden, the Netherlands (see the other houses here).

V35K18 by Pasel Keunzel Architects

Called V35K18, the residence is separated from the house behind by a narrow glazed section, which forms the entrance.

V35K18 by Pasel Keunzel Architects

The glazing covers a corridor extending the full height of the building, sandwiched between the two houses.

V35K18 by Pasel Keunzel Architects

A long staircase reaches from the entrance at ground level right up to the second floor, with landings leading off into each level.

V35K18 by Pasel Keunzel Architects

A work space is located at ground level, living spaces on the first floor and bedrooms on the top floor.

V35K18 by Pasel Keunzel Architects

The architects have designed 10 other houses on this former industrial site and this residence sits opposite the zinc-clad V36K08/09 house in our earlier story.

V35K18 by Pasel Keunzel Architects

Photographs are by Marcel van der Burg.

V35K18 by Pasel Keunzel Architects

All our stories on this series of houses by Pasel Kuenzel Architects »

V35K18 by Pasel Keunzel Architects

V35K18 by Pasel Keunzel Architects

V35K18 by Pasel Keunzel Architects

Here’s some more information from the architects:


RESIDENCE * V35K18, the Netherlands

V35K18 residence is located on the southern corner of an urban block comprising 18 utterly different houses. Due to its distinct design, clear materialisation and dark color the compact building forms a dominant ‘corner stone’ within the existing urban fabric.

V35K18 by Pasel Keunzel Architects

All architectural details are subordinate to this principle. The massive brick volume is detached from the adjacent neighbour building by a glazed void and the square floor-to-ceiling windows are detailed flush into the facade. The smaller but longer ‘Hilversum-format’ of the bricks allows for an surprising elegancy and noblesse, and at the same time the black color of the facade associates directly with the traditional Dutch buildings dating from the 16th, 17th and 18th century.

V35K18 by Pasel Keunzel Architects

Functional, the residence is set up in a classical Dutch way: work related program is located on the ground floor, living on the bel-etage and sleeping on the upper floor. The spectacular cascade stairwell situated in the glazed void on the long side of the building, generates an overwhelming space between the public and private realm.

V35K18 by Pasel Keunzel Architects

Architect: pasel.kuenzel architects, Rotterdam , NL
Team: R. Pasel, F. Künzel
Client: Private
Location: Leiden, NL

http://www.dezeen.com/2011/02/15/v35k18-by-pasel-kuenzel-architects/


Leave a Reply